Het bloedgroepdieet: Je dieet aanpassen aan je bloedgroep

Sinds kort ben ik erachter welke bloedgroep ik heb, namelijk O positief. De meest voorkomende bloedgroep in Nederland, niet erg bijzonder dus. Waar ik al lezend ook achter kwam, is dat er per bloedgroep blijkbaar bepaalde voeding is die beter zou zijn. Die kennis is gecombineerd in het bloedgroepdieet. Ook nieuw voor jou? Lees dan snel verder!

Meer lezen over Voeding? Kijk dan op deze pagina.

Bloedgroepdieet

Het bloedgroepdieet is erop gebaseerd dat je spijsvertering reageert op verschillende voedingsmiddelen, afhankelijk van je bloedgroep.

In 1996 heeft een natuurarts, Peter D’Adamo, een boek geschreven over het bloedgroepdieet, Eat right for your type. Er is ook een veel verkochte Nederlandse vertaling beschikbaar.

Het dieet is niet bedoeld om af te vallen, maar kan wel je spijsvertering versnellen.

Het Voedingscentrum heeft een stuk op hun website staan over het bloedgroepdieet. Zij geven aan dat het dieet niet is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en lastig uitvoerbaar is, vooral als je in een gezin mensen met verschillende bloedgroepen hebt.

Wat houd het dieet precies in? Het geeft best wel duidelijke aanwijzingen. Zo zou ik met mijn bloedgroep O vooral een vleeseter zijn en moet ik bijvoorbeeld zuivel, granen, peulvruchten, thee en koffie vermijden. Bloedgroep O is de oudste bloedgroep en hoort vooral bij jagers/verzamelaars.

Terwijl iemand met bloedgroep A dan juist weer een vegetariër is. Dingen die zij moeten vermijden zijn vlees, gevogelte, schaaldieren en zuivel.

Bloedgroep B bevat  juist vooral zuivelproducteneters. Weer heel wat anders dan de andere twee bloedgroepen dus.

En de mensen met bloedgroep AB zijn dus een combinatie van bovenstaande twee diëten.

Wat is jouw mening over het bloedgroepdieet?

Zelf had ik nog nooit van dit dieet gehoord en weet nog niet precies wat mijn mening hierover is. Ik ken niemand die dit dieet weleens gevolgd heeft en weet dus ook niet of het echt positieve effecten op je gezondheid heeft.

Daarbij denk ik dat de werking van je spijsvertering niet alleen afhankelijk is van je bloedgroep, maar van veel meer factoren.

Wel zou het dieet misschien het verschil kunnen verklaren waarom sommige mensen het zo goed doen als vegetariër, terwijl anderen toch telkens naar wat vlees blijven verlangen.

Heb jij ervaringen met het bloedgroepdieet? En wat is jouw mening?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *