De invloed van minimalisme op je gezondheid

Minimalisme, het is tegenwoordig een trend. Opruimen, opruimen en nog eens opruimen om daarna met zo min mogelijk spullen te leven. Nu laat ik het wellicht wat overdreven klinken, maar voor mijzelf voelt het wel als een bevrijding om wat minder spullen te hebben. Maar minimalisme gaat niet alleen over minder spullen, ook over minder ‘rommel’ in je hoofd. Het kan zelfs voordelen voor je gezondheid hebben! Want weet jij wat de invloed van minimalisme op je gezondheid is?

invloed minimalisme op je gezondheid

Wat houdt minimalisme precies in?

Minimalisme gaat ervan uit dat het allemaal wel met wat minder kan. We kennen allemaal wel de plaatjes van minimalistische huizen. Kenmerk: Weinig spullen. Want wat voor geluk brengt het zoveelste rommeltje in je huis je nu op? En van al dat opruimen worden de meeste mensen nu ook niet zo gelukkig.

De definitie die ik op GrowThinkers tegenkwam vertelt je er meer over. “Het opzettelijk en bewust bevorderen van dat waar we de meeste waarde aan hechten en dat verwijderen wat ons daarvan weerhoudt.” Dat kan dus op het gebied van spullen zijn, maar het gaat juist verder dan dat. Het gaat namelijk ook over die overvolle agenda bijvoorbeeld.

Minimalisme betekent meer ruimte voor de dingen waar je van houdt. En of dat voor jou nu vrije tijd is, tijd doorbrengen met leuke mensen of het hebben van voldoende financiële middelen.

Want doordat je met minimalisme minder geld uitgeeft, blijft ook het saldo op je bankrekening vaak wat toereikender. Maar dat is niet het hoofddoel van minimalisten. Het gaat er voornamelijk om meer opgeruimdheid te creëren.

Wat voor invloed heeft minimalisme op je gezondheid?

Minimalisme heeft een bewezen invloed op allerlei soorten mentale ziekten, van angst tot schizofrenie. Doordat je minder dingen hebt die je afleiden, zal je mentale gezondheid worden beïnvloed. Met minimalisme heb je de kans alle zooi uit je leven te verwijderen, zodat er volop ruimte overblijft voor de leuke dingen in je leven.

En je weet wat ze zeggen, een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd. En soms werkt het ook echt zo. Want als het om je heen altijd rommelig is, ben je zelf vaak ook wat warrig. Je bent sneller spullen kwijt of hebt gewoon minder overzicht.

Met minimalisme maak je dingen overzichtelijk. Wat dat je oplevert?

  • Vrede en duidelijkheid
  • Een stap richting zelfontwikkeling
  • Focus op de belangrijke zaken
  • Meer ruimte om te ontspannen
  • Oefening in zelfbeheersing

We hebben elke dag een bepaalde hoeveelheid mentale energie. Maar op een gegeven moment is die dus ook op. Als je je aandacht besteed aan dingen die het eigenlijk niet waard zijn, is dat dus behoorlijk zonde van je energie.

Een mooie quote vind ik:

Love People, Not Things

Wil je meer lezen over minimalisme?

Kijk dan eens bij één van onderstaande boeken, die je helpen je huis en je hoofd opgeruimd te maken én te houden.


Bronnen

https://www.aconsciousrethink.com/6881/minimalism-mental-health/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/anxiety-zen/201612/minimalism-when-living-less-means-more-mental-health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *