Ontspannen? Plan eens een dagje sauna!

Een dagje sauna! Voor de één helemaal niks en voor de ander een pure ontspanning. Zelf ben ik fan en ik neem je graag mee in mijn ervaringen!

Ontspannen, binnen en buiten de sauna’s

In principe ga je naar een sauna voor de sauna’s, natuurlijk. Maar bij veel sauna’s zijn ook allemaal lekkere baden, kan je lekker zonnen of genieten van een heerlijke massage. Ik vind daardoor vooral de combinatie van alles bij elkaar zo lekker ontspannend.

Er zijn genoeg ligstoelen om lekker wat te dutten tussen de saunabezoeken door. Als je je dag qua ontspanning echt compleet wil maken is een massage ook zeker aan te raden!

Tijdens het zweten worden veel afvalstoffen uit je lichaam afgevoerd en tijdens de massage wordt dat al helemaal gestimuleerd. Een mooie gelegenheid om je lijf weer een beetje te ‘resetten’ dus!

En ook een dagje zonder mobiel is stiekem wel heel fijn. Geen afleiding, maar echte kwaliteitstijd samen met de persoon met wie je bent. Persoonlijk ben ik nog nooit met 3 of 4 mensen naar een sauna geweest, dan is het misschien wel sneller wat druk. Met z’n tweetjes kan je lekker bepalen waar je in gaat en zijn er niet teveel voorkeuren om rekening mee te houden. Want de één heeft toch weer andere voorkeuren dan de ander.

dagje sauna

Badkledingdag?

In bijna alle sauna’s hebben ze badkledingdagen. En als je het toch nog een beetje spannend vind om bloot rond te lopen, dan kan het fijn zijn naar een dag te gaan waarop iedereen lekker is aangekleed.

De ervaring van de meeste mensen leert echter wel dat het fijner is in sauna’s zonder badkleding (niet zoals de vrouw op het plaatje dus 🙂 ). Je kan makkelijker zweten, je zweet je badkleding niet onder en doucht ook makkelijk al dat zweet er weer af. Mijn ervaring is dat andere mensen in de sauna er ook niet op uit zijn om je te bekijken, ofzo. En tussen de sauna’s door is het toch wel vrij normaal om een badjas aan te hebben.

De gezondheidsvoordelen van de sauna

Wat maakt nu dat een dagje sauna ook echt gezond is? Ik zocht het voor je uit.

  • Door het zweten worden afvalstoffen afgevoerd;
  • Doordat je hart sneller gaat kloppen, is je hele doorbloeding beter;
  • Ontspannend voor je spieren en gewrichten;
  • Door de afwisseling van warm-koud wordt celvernieuwing gestimuleerd;
  • Mensen die regelmatig een sauna bezoeken, zijn minder vaak verkouden;
  • Verkleint de kans op een hoge bloeddruk, hartklachten en dementie.

Bronnen: gezondheidsnet en nieuwsblad.

Mijn ervaringen met een dagje sauna

Na een dagje sauna ben ik altijd wel een beetje lui, maar ook heerlijk relaxed. Alle spanning valt van je af en je komt helemaal ontspannen  thuis.

Ik ben nog niet in veel verschillende sauna’s geweest, dus kan geen uitgebreide vergelijkingen geven. Wel merk ik ook op Internet dat het heel erg persoonlijk is. Sommige mensen houden van de ruime keuze in grotere sauna’s, terwijl anderen het juist liever wat intiemer hebben allemaal. Zelf maakt het me niet zoveel uit, zolang er ruimte is in de sauna’s en het niet bomvol is, is het wat mij betreft in orde. Hoe groot het complex dan is maakt niet zoveel uit, zolang er maar wel enige keuze is in type sauna.

Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je koppie is zo’n dag sauna heerlijk ontspannen! Wanneer ga jij het proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *