Plogging, wat is dat precies?

Van de week kwam ik het begrip Plogging tegen. Hoewel het een Engels woord is, denk je alsnog: Plogging, wat is dat nu weer? Als ik je nu vertel, dat het een combinatie is van sporten en duurzaam bezig zijn, wordt je daar dan niet helemaal gelukkig van? Lees snel verder!

Lees ook: Discipline bij het sporten: 7 praktische tips

Plogging, wat is dat precies?

Het woord plogging is bedacht in Zweden, het is daar tegenwoordig een heuse trend! Het is een samenvoeging van het woord jogging en het Zweedse woord plocka upp – wat oprapen betekent in het Nederland.

Simpelweg komt het er dus op neer dat je jouw rondje hardlopen combineert met het oprapen van… Zwerfvuil! Vandaar mijn associatie met duurzaamheid.

En wat is er nu fijner dan werken aan je conditie en je gezondheid en tegelijkertijd ook het milieu een handje vooruit helpen door zwerfvuil op te rapen?

Het enige wat je nodig hebt is je hardloopspullen en een zak. Wellicht is het ook wel fijn om handschoenen aan te hebben. Afval kan soms best wel vies zijn en dat met je blote handen oprapen. Hmm, ik liever niet in ieder geval.

Op Social Media is #plogging ook al ingeburgerd. Zoek je naar inspiratie, kijk dan zeker even rond, bijvoorbeeld op Twitter.

Zwerfvuil is een probleem

Onze oceanen rapen vol met plastic deeltjes, dieren gaan dood omdat ze ons afval binnen krijgen, er zijn allerlei gevolgen door al het zwerfafval wat we rond laten slingeren.

Maar wist je dat als elke Nederlander één stuk zwerfafval opraapt, Nederland binnen een week schoon is?

Hoe mooi zou het dan zijn als er veel mensen zijn die tijdens hun sportieve bezigheden ook nog eens zorgen voor een schoner land?

Een extra dimensie aan jouw rondje joggen

Voor de beginnende hardloper of voor iemand die graag varieert in zijn trainingen is plogging ideaal! Je verbrand er zelfs meer calorieën mee dan met alleen hardlopen.

Als je wilt beginnen met hardlopen kan het soms al zwaar zijn om één kilometer achter elkaar door te gaan. De afwisseling met het oprapen van afval is dan fijn meegenomen!

Je kan bijvoorbeeld squatten tijdens het oprapen van het afval, of een andere oefening doen als je het afval opraapt. Op die manier train je meerdere spieren, die je minder aanspreekt als je alleen maar hardloopt. Het is dan ook zeker niet zo dat je training minder zwaar wordt. Juist als je in één ritme doorloopt, gaat het lopen vaak vrij gemakkelijk. Door telkens te stoppen en daarna weer door te gaan, maak je het wat lastiger voor jezelf. Maar daardoor juist een betere training!

Plogging is vergelijkbaar met een goede intervaltraining

Daarbij wordt het gewicht wat je meedraagt steeds groter. Maar als je op de juiste manier draagt (bijvoorbeeld in een rugzak), is het een extra goed training! Je kan natuurlijk ook van prullenbak naar prullenbak rennen en daar telkens het afval in doen.

Het kan vervelend zijn om telkens te moeten stoppen als je weer een stuk afval ziet liggen. Voor mensen die bijvoorbeeld de marathon willen gaan lopen, is het dan ook niet handig om tussendoor telkens te stoppen. Maar voor alle anderen onder ons, is het dus juist een goede afwisseling op het hardlopen in één vast tempo!

Jezelf en het milieu helpen, wie wil dat nu niet?

Nog even samenvattend, met Plogging help je dus jezelf én het milieu!

In Zweden hebben ze er zelfs een app voor, Lifesum. In de app kan je je plogging goed bijhouden. Met een half uur plogging verbrand je maar liefst 288 kilocalorieën! Dat in vergelijking met 235 kilocalorieën met alleen hardlopen.

Ook in Nederland zijn er al mensen die ploggen! Zie bijvoorbeeld onderstaand filmpje.

Ik hoop dat ik je vraag: Plogging, wat is dat? heb beantwoord in dit artikel!

Nu is mijn vraag aan jou dus: Wat houd je nog tegen om vandaag nog te beginnen met plogging?
Vooruit, vandaag regent het. Morgen dan maar? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *