Slechte eetgewoontes? Doorbreek ze nu!

Je zit op de bank en kijkt een film. Ja, dan krijg je toch zin om er wat bij te eten. Of je weet dat er van die lekkere koekjes in de kast liggen, die zou je eigenlijk niet moeten pakken…

Of misschien doe jij juist wel je best om niet teveel te eten en lukt dat prima, maar kom je daardoor juist vitamines tekort. Slechte eetgewoontes hebben we allemaal. Maar dat wil niet zeggen dat je er niet vanaf kan komen! Lees snel verder voor de tips om jou te helpen.

Slechte eetgewoontes

Slecht eten kan op verschillende manieren. Zo kan je teveel eten, maar ook te weinig. Je kan ook qua hoeveelheid precies genoeg eten, maar allemaal ongezonde dingen. Als je niet voldoende vitamines binnen krijgt via je voeding, krijg je daar op den duur ook last van.

Het zijn dus zeker niet alleen de mensen met over- of ondergewicht die een probleem met eten kunnen hebben.

Slechte eetgewoontes zijn onder te verdelen in:

 1. Teveel eten

In onze westerse wereld is dit toch wel het grootste probleem. Op elke straathoek zijn 24 uur per dag de lekkerste dingen te koop en het één is vaak nog ongezonder dan het ander. De verleiding is groot en eten is altijd en overal aanwezig. Het is daarom ook gewoon lastig om maat te houden met eten.

gezonder - slechte eetgewoontes - maat houden

Deze volgende tips helpen je op weg!
 • Eet niet terwijl je iets geconcentreerd aan het doen bent. Als je leest, computert of televisie aan het kijken bent, dan ben je afgeleid. Je eet zonder echt door te hebben wat en hoeveel je eet. Daardoor eet je al snel veel te veel en heb je ook niet door dat je al verzadigd bent. Eet alleen als je je volledig focust op het eten. Dat geldt voor maaltijden, maar ook voor tussendoortjes als chips, nootjes, etc.
 • Kauw op je eten. Probeer op elke hap minstens 20 keer te kauwen. Vaak eten we (te) snel en kauwen we niet goed. Terwijl direct in je mond de vertering al begint. Hoe beter je kauwt, hoe beter je alle voedingsstoffen opneemt.
 • Eet tot je voor 80% verzadigd bent, niet voor 100%. Het is niet nodig om je propvol te voelen na je maaltijd, het is prima als er nog wat ruimte is in je maag. Daarbij is het niet gezond om je altijd vol te eten, je lichaam is dan erg druk met verteren.
 • Wacht eerst 20 minuten als je denkt dat je nog trek hebt na je maaltijd. Het gevoel van verzadiging kan namelijk even op zich laten wachten. Als je een half uur later nog steeds echt trek hebt, pak dan nog iets (gezonds).
 • Uit het oog is uit het hart. Wellicht werkt dit voor jou ook met je slechte eetgewoontes. Zorg dat al het verleidelijke eten niet zichtbaar is en zet de fruitschaal juist wél vol in het zicht.

Nog een tip gerelateerd aan de bezigheden in je leven: Doe dingen waarvan je in een flow raakt, zodat je niet aan eten denkt. Als jouw werk zo leuk is dat je nergens aan denkt, denk je ook niet aan eten. En dat is soms best handig!

 

 1. Te weinig eten

 

Misschien eet je wel bewust te weinig, omdat je vindt dat je te dik bent. Of misschien schiet het eten er wel gewoon vaak bij in en vergeet je het, of heb je er geen tijd voor. Bij de één is het hongergevoel nu eenmaal meer aanwezig dan bij de ander.

In ieder geval is het niet goed om te weinig te eten. Als je echt een te hoog BMI hebt en je gewicht is een gevaar voor je gezondheid, dan is het verstandig om af te vallen. Maar sla hier niet in door en zorg dat je wel voldoende eten binnen krijgt. Crash diëten zijn nooit een goed idee.

Omdat ik geen deskundige ben, kan ik geen advies geven als je een eetstoornis hebt. Maar ben je obsessief met eten bezig en denk je dat je een eetstoornis hebt, neem dan contact op met een professional die jou kan helpen.

Eet je niet omdat het er gewoon bij in schiet? Dan hier wat tips:

 • Ben je veel onderweg? Zorg dan dat er altijd iets gezonds in de auto ligt om te eten.
 • Zo druk met werk dat het eten erbij inschiet? Zet een wekker om jezelf te helpen herinneren dat het etenstijd is en zorg dat je iets eet
 • Maak op één avond in de week meerdere maaltijden alvast klaar. Zodat je later als je druk bent, gemakkelijk eten kan opwarmen.

 

 1. Ongezond eten

Fruit is lekker. Maar snoep, chips en patat zijn ook lekker. En ongemerkt gaat er vaak toch meer voedsel in wat niet zo gezond is.

Je lichaam heeft de vitamines en mineralen uit groente en fruit nodig om z’n werk goed te kunnen doen. Wat dus belangrijk is, is om in ieder geval die 2 stuks fruit en 250 gram groente per dag te eten. Meer mag altijd.

Als je veel dingen eet waar geen voedingsstoffen in zitten, zijn dat nutteloze calorieën, waar je vaak nog dik van wordt ook! Daarom enkele tips om te zorgen dat je de goede dingen wél binnen krijgt.

 • Haal geen ongezond eten in huis, dus ga geen boodschappen doen met een lege maag. Lees ook het artikel over voeding op Geluksweg.nl
 • Maak het jezelf makkelijk om genoeg groente binnen te krijgen. Maak een smoothie met boerenkool en banaan, snack tussendoor wat worteltjes en tomaatjes, zorg dat je altijd wat lekker fruit binnen handbereik hebt
 • Reken uit hoeveel geld je kwijt bent aan eten bestellen of eten buiten de deur. Oeps. Misschien wat vaker zelf koken en dus gezonder eten?
 • Vind gezonde alternatieven voor jouw ongezonde lekkernijen. Je kan bijvoorbeeld ook suikervrije brownies bakken, om maar een voorbeeld te noemen…

gezonder - slechte eetgewoontes - brownie

 1. Op verkeerde tijdstippen eten

Soms eet je wel genoeg en ook de juiste dingen, maar eet je het allemaal om 20 uur ’s avonds. En dan ga je 2 uur later naar bed. Je lichaam is dan druk bezig met verteren en heeft geen tijd voor de herstelwerkzaamheden die het normaal ’s nachts uitvoert.

Hoewel de deskundigen het niet eens zijn over hoeveel maaltijden je moet eten, zijn ze het er wel over eens dat je meerdere maaltijden op een dag moet eten.

Voor je bloedsuikerspiegel is het bijvoorbeeld het beste om de hele dag door een beetje te eten (zeg 6 kleinere maaltijden per dag). Maar voor je tanden is het beter wat minder maaltijden te eten, zodat je tandglazuur niet te vaak weer moet herstellen.

Sommige mensen zijn fan van Intermittent Fasting, waarbij je in een tijdsbestek van 8 uur al je maaltijden eet. De 16 uur daarna eet je niks. Dus bijvoorbeeld om 18.00u ’s avonds je laatste eten en dan de volgende dag om 10.00u mag je weer.

Afhankelijk van wat de reden is dat je verkeerd eet, zijn de oplossingen ook verschillend.

 • Zorg dat je meer structuur in je dag krijgt, zodat je op vaste tijden eet
 • Regel makkelijke maaltijden die je ook overdag mee kan nemen. Zie voor inspiratie bijvoorbeeld het artikel over een gezonde lunch van de Groene Vrouw.
 • Poets je tanden als je niet meer wilt eten. Als ik om 19.oou mijn tanden poets, snoep ik ‘s avonds niks meer. Maar zonder gepoetste tanden…

gezonder - slechte eetgewoontes - tanden poetsen

 1. Eten om de verkeerde redenen

Onder de slechte eetgewoontes valt ook eten om de verkeerde redenen. Soms eet je namelijk niet omdat je honger hebt. Maar omdat je je verdrietig voelt of omdat het je toch allemaal niks meer kan schelen. Die paar extra kilo’s schelen dan ook niks meer.

 • Probeer jezelf op een andere manier te kalmeren dan met eten. Luister mooie muziek, bel iemand op om het even van je af te praten, ga een rondje wandelen (met je hond als je die hebt).

Zie eten als een positief iets, het is om je lichaam te voorzien van voldoende voedingsstoffen. Niets meer en niets minder. Natuurlijk is het lekker, maar we moeten ervoor waken dat we teveel waarde toekennen aan eten. Eten is niet om te troosten, eten is om je te voeden. En van eten mogen we zeker genieten, maar wel met mate.

Op zoek naar gezonde recepten?

Lees dan ook eens onderstaand boek. Gezonde recepten altijd binnen handbereik, wat ervoor zorgt dat je makkelijk wat gezonds maakt.

Slechte eetgewoontes. Afslankbijbel

Ik hoop dat ik je heb mogen inspireren met dit artikel over slechte eetgewoontes. Wil je verder lezen over gezonde voeding? Kijk dan op de pagina Voeding voor meer inspiratie!

Wat zijn jouw slechte eetgewoontes en is het jou al gelukt om ze te doorbreken? Laat me het weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *