Is het slim om het komkommerdieet te volgen?

Ik kwam deze term tegen en ja, daar moest ik meer van weten! Het klinkt namelijk als leven van alleen komkommers en dat kán niet gezond zijn. Maar hoe zit het nu precies? En is het slim om het komkommerdieet te volgen? Ik zocht het voor je uit!

Als ik zoek op Komkommer dieet kom ik in ieder geval veel websites tegen die het aanbevelen als dé manier om snel af te vallen. Nu kan ik me wel voorstellen dat je behoorlijk wat kilo’s kwijt raakt van het leven op komkommers ja!

Maar wat is het komkommer dieet precies?

In mijn zoektocht kom ik niet echt een bedenker tegen van dit dieet. Het is waarschijnlijk ergens ontstaan en toen door iedereen overgenomen.

slim om het komkommerdieet te volgen

Hoewel ik een versie tegenkom van het dieet waarbij je alleen maar komkommers mag eten, lijkt het ‘echte’ dieet te bestaan uit:

Ontbijt: Volkoren boterham met mager beleg, komkommersalade en thee

Lunch: Roggebrood met een gekookt ei, komkommersalada en thee

Avondeten: Komkommersalade

Tussendoor mag je vruchtensap drinken, geen andere tussendoortjes.

Komkommersalade bestaat uit komkommers met olijfolie, dille, oregano, peterselie en zout.

Aangeraden wordt dit dieet niet langer dan 3 dagen achter elkaar te volgen, want het je krijgt niet alle benodigde voedingsstoffen binnen – joh.

Is het slim om het komkommerdieet te volgen?

Daar kan ik kort over zijn: Nee. Een crashdieet is nooit een goed idee. Het klopt dat je snel kilo’s verliest, maar dat is voornamelijk vocht. Het volgen van een komkommerdieet zorgt er niet voor blijvend gewichtsverlies.

Daarbij gaat je lichaam door dit dieet in een spaarstand. Zodra het doorkrijgt dat er niet voldoende binnenkomt, houd het vast aan wat het wel binnen krijgt. Als je na het dieet weer normaal gaat eten, schiet je gewicht weer omhoog omdat je lichaam in de ‘hamstermodus’ zit. Calorieën opslaan dus!

Als je zo weinig binnen krijgt als met dit dieet, voel je je slap en zal je niet normaal kunnen functioneren. Je hersenen hebben immers ook brandstof nodig om te kunnen werken!

Een komkommer bestaat voor ongeveer 90% uit vocht. De overige 10% bevat wel wat voedingsstoffen, maar erg weinig. Je komt dus lang niet aan al je benodigde voedingsstoffen.

Overtuigd? Ik hoop het. De beste manier om af te vallen is nooit door een crashdieet. Met gezond eten en voldoende bewegen bereik je echt het meeste. Meer informatie daarover vind je hier:

Verantwoord afvallen met gezonde voeding

Op zoek naar gezonde recepten om mee af te vallen? Die vind je in onderstaand boek!

slim om het komkommerdieet te volgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *